Buurtraad De Spreeuw organiseert enquête bij 750 gezinnen (inSPiREEuw ons). Doe mee en geef antwoord op slechts 10 vragen! (zie vervolg voor de foto’s).
Klik hier voor het foto-album !
Klik hier en vul de enquête in.
Buurtraad De Spreeuw wil de bewoners van Spreeuwenhoek-Venne Muizen blijven betrekken bij de ontwikkeling van de buurt en -zeker zo belangrijk – het sociaal leven in de buurt activeren.
Na 15 jaar buurtwerking is het tijd om stil te staan bij onze doelstellingen en na te gaan of deze nog overeenkomen met de behoeften uit de buurt. Onze werking wordt gedragen door een 15tal vrijwilligers uit de wijk. Voor een buurt van zo’n 750 gezinnen is dit een kleine ploeg. We zouden daarom graag een oproep willen doen naar nieuwe vrijwilligers die met frisse ideeën opnieuw meer buurtbewoners naar onze activiteiten brengen.
Op zaterdag 17 september verwelkomen we alle buurtbewoners in ’t Kranske om mee na te denken over de toekomst van De Spreeuw. Hoe zie jij de buurtraad groeien? Welke activiteiten kunnen weer meer mensen op straat brengen? Zijn er nog knelpunten die opgelost moeten worden om onze buurt aangenamer te maken?
Ondanks dat onze straten zone 30 zijn wordt er bv in de Toekomststraat-Davidstorenstraat vaak, heel vaak, te snel gereden. Ook de voorrang van rechts wordt een heikel punt als er zo hard wordt gereden. Vraag is hoe de nieuwe heraanleg van deze straten de snelheid zal doen verminderen. Blijkbaar doen de extra geplaatste zomer-borden bestuurders er aan denken dat ze in een 30-km/uurzone binnenrijden.
Met de actie rond het bos van Loos is er een grote betrokkenheid gebleken van de buurtbewoners. Deze actie doet een buurt weer bewust van zichzelf worden.
Andere activiteiten waarmee onze buurt naar buiten kan komen is de week van het bos (wandeling op 16 oktober rond bos), dag v/h park (idem), sterrenkijkdagen (en de problematiek van de lichtvervuiling), ….
Vele buurtbewoners zijn sportievelingen waarvan er toch velen joggen langs bv de Leuvensevaart. Overbelastingsletsels door het lopen op harde ondergrond zijn alom bekend. Dus lopen op zachte ondergrond is de boodschap. Laten we een plan voorleggen aan de stad om een finse looppiste aan te leggen langs het kanaal vanaf de Katwilgenberg tot aan het fietsknoopunt (bergaf) aan de Planckendaelstraat. Zo’n piste is al aangelegd met subsidies in Battel. Samen met het zachte looppad met boomschors tussen de Kreefthoeveweg en de Lotelingstraat hebben we er mooie accomodatie bij. (uit GVA http://www.gva.be/cnt/aid1146112/stad-dient-aanvraag-in-voor-finse-piste). Ik zie ons die piste met de buurt al feestelijk inlopen!
Blijkbaar was de subsidiepot van minister Muyters in 2012 al leeg en is Mechelen toen uit de boot gevallen. Door de besparingen door de Vlaamse regering (toen CD&V, NvA, en sp.a) is sinds 2012 die subsidie dan ook afgevoerd. En daarmee was het idee van een loopiste verdwenen, tot nu…
Een zeer belangrijk item voor de buurtraad ( en voor alle buurtraden in Mechelen) is betrokkenheid bij de opstelling van de gemeentelijke begroting. De stad zou met de buurt moeten komen discussiëren (bij het begin van de legislatuur)over die zaken die de buurt belangrijk vindt: zitbanken , een zaal, ontmoetingsruimte, speelpleinen,… en de buurt stemt over de begroting die de stad daar voor veil heeft.
Dit is een vorm van participatieve democratie en legt een deel van de beslissingsmacht ook daar waar ze nodig is: de buurt zelf.
Ik vind hier niet het warm water uit, maar het is toch het overwegen waard omdat men zo de betrokkenheid van de bewoners zelf vergroot en het ‘je m’en foutisme’ tegengaat. 2018 is nog ver maar laat duizend bloemen bloeien.